Gården


Lyckås Gård ligger avskilt och lugnt i Buskeröds by på vackra Kullahalvön. Det är ändå nära till centralorten Höganäs (5 km) och det gamla fiskeläget Viken (3 km) med dess fina stränder samt naturreservatet Kullaberg (20 km) med sin fantastiska natur. I omgivningen finns många bra restauranger, fina golfbanor, mycket kultur, allehanda shopping, inte minst Väla köpcentrum samt det så kontinentala Helsingborg (20 km) och närheten till Danmark.

Lyckås Gård har varit i vår släkt sedan 1919. Det har funnits mjölkkor, smågrisar och höns, odlats vitkål, färskpotatis, sockerbetor, höstraps, spannmål och ärtor. Här bedrivs ett ekologiskt jordbruk. På gården finns tama får, mysiga kaniner och spännande bondkatter som ger en härlig gårdsatmosfär.

Sedan 2002 har gården ändrat lite karaktär, då vi började med uthyrning av gästboende. Gårdens gamla drängastuga blev gäststuga och detta kom att bli grunden till dagens Lyckås Gårds Gästboende. Det gamla, fina gråstensstallet från 1917 är helt ombyggt. Där finns numera två stora och bekväma lägenheter i stallet, Blåbärsstället och Smultronstället. Dessutom inryms i stallets nedervåning, en djurklinik för smådjur samt en festlokal Salongen/Passagen. På övervåningen har det blivit en konferensdel med två välutrustade utbildningslokaler. Alla lokaler kan hyras av såväl företag som privatpersoner. 

Utmed Buskeröds byväg har vi planterat, en för Sverige unik halvaallé av valnötsträd. Plantorna härstammar från gårdens valnötsträd som utsetts till Skånes största vid Länsstyrelsens inventering. Vår utemiljö, med stora grönytor har dessutom berikats med grillhörna, utejacuzzi och senast med en ny boulebana.

År 2017 köptes en grannfastighet med en stor trädgård. I det stora vita stenhuset gjordes en totalrenovering 2018, till ett större gästboende, som numera hyrs ut under namnet Krusbärsstället. Det gröna trähuset från 1800-talet, återstår som ett framtida renoveringsprojekt.


HEDERSPRIS

Utdrag ur Lantbrukets Affärer nr 11 2007

Engagerade entreprenörer När juryn i år skulle utse en vinnare av stipendiet var det tre helt olika verksamheter och byggnader som bedömdes. En ridanläggning, en familjegård som omvandlas till turistanläggning och en gårdsmiljö med lösdriftsstall och nybyggd tork och magasin. Juryns arbete var inte lätt…
– Alla de tre nominerade gårdarna drivs av personer med stort engagemang och jag slås av hur lika dessa entreprenörer är. De vill skapa något bestående och att husen de uppför ska vara vackra och ändamålsenliga, berättar Roland Fransson, Lantbrukets Affärers chefredaktör. Och en sak till, de är väldigt noga med detaljerna, det där lilla sista som gör skillnaden! De tre gårdar som nominerades 2007 var:

Carl-Erik Ehrenkrona, Hulterstad Egendom
Jan Brink, Tullstorps Gård, Hässleholm
Lars Norrman & Åse Roos, Lyckås Gård, Höganäs