LYCKÅS Gård

Lyckås Gårds Gästboende ligger avskilt och lugnt i Buskeröds by i Kullabygden på den vackra Kullahalvön


Det är nära till centralorten Höganäs (5 km) och det gamla fiskeläget Viken (3 km) med dess fina stränder samt naturreservatet Kullaberg (20 km) med sin fantastiska natur. I omgivningen finns många bra restauranger, fina golfbanor, mycket kultur, allehanda shopping, inte minst Väla köpcentrum samt det så kontinentala Helsingborg (20 km) och Danmark.

Lyckås Gård har varit i vår släkt sedan 1919. Det har funnits mjölkkor, smågrisar och höns, odlats vitkål, färskpotatis, sockerbetor, höstraps, spannmål och ärtor. Här bedrivs ett ekologiskt jordbruk. På gården finns tama får, mysiga kaniner och bondkatter som ger en härlig gårdsatmosfär.

Sedan 2002 har gården ändrat lite karaktär, då vi började med uthyrning av gästboende. Gårdens drängastuga blev gäststuga och detta kom att bli grunden till dagens Lyckås Gårds Gästboende.

Det gamla, fina gråstensstallet från 1917 är helt ombyggt. Sedan 2006 finns här två stora och bekväma lägenheter i stallet, Blåbärsstället och Smultronstället. I stallets nedervåning finns även en djurklinik för smådjur samt en festlokal Salongen/Passagen. På övervåningen har det blivit en konferensdel med två fina utbildningslokaler. Alla lokaler kan hyras av såväl företag som privatpersoner. 

Vår utemiljö, med stora grönytor har under åren berikats med grillhörna, utejacuzzi och 2018 med en boulebana på den gamla betongplattan åt väster, benämnd Plattan. Utmed Buskeröds byväg planterade vi 2011 en för Sverige unik halvaallé av valnötsträd som idag har nått en ansenlig höjd. De härstammar från gårdens 100-åriga valnötsträd som en gång utsetts till Skånes största i privat ägo vid Länsstyrelsens inventering. 

År 2017 köptes en grannfastighet med en stor trädgård. I det stora vita stenhuset gjordes en totalrenovering 2018, till ett större gästboende, som numera hyrs ut under namnet Krusbärsstället. Det gröna trähuset från 1800-talet, återstår som ett framtida renoveringsprojekt.

Under 2020 installerades markbaserade solceller. I ett perfekt söderläge har de börjat producera en stor del av vår elförbrukning samtidigt som fåren håller snyggt runtom solcellerna. Vi fick samma år tre laddstationer för elbilar.

Under hösten 2023 påbörjades ombyggnationen av det grönklädda korsvirkeshuset med anor från 1800-talet. En ny grund och nya väggar bygdes upp till takfoten. Det gamla taket har sparats. Nya fönster monterades och en ny betongplatta anlades i december. Våren får utvisa om huset blir klart till sommaren 2024 med sex helt nya bäddar.

Valnötsallén den 8 oktober 2020 (plantad 2011).

HEDERSPRIS

Utdrag ur Lantbrukets Affärer nr 11 2007

Engagerade entreprenörer När juryn i år skulle utse en vinnare av stipendiet var det tre helt olika verksamheter och byggnader som bedömdes. En ridanläggning, en familjegård som omvandlas till turistanläggning och en gårdsmiljö med lösdriftsstall och nybyggd tork och magasin. Juryns arbete var inte lätt…
– Alla de tre nominerade gårdarna drivs av personer med stort engagemang och jag slås av hur lika dessa entreprenörer är. De vill skapa något bestående och att husen de uppför ska vara vackra och ändamålsenliga, berättar Roland Fransson, Lantbrukets Affärers chefredaktör. Och en sak till, de är väldigt noga med detaljerna, det där lilla sista som gör skillnaden! De tre gårdar som nominerades 2007 var:

Carl-Erik Ehrenkrona, Hulterstad Egendom
Jan Brink, Tullstorps Gård, Hässleholm
Lars Norrman & Åse Roos, Lyckås Gård, Höganäs